NL EN
DONEER NU!

Eindevaluatie MUP Schotland verschenen

27 juni 2023

Vandaag is in Schotland het rapport verschenen met de eindevaluatie van de introductie van een minimumprijs per eenheid alcohol, de zogenaamde MUP. Het rapport geeft een samenvatting van de 40 studies die sinds de MUP 5 jaar terug in Schotland werd ingevoerd, daarnaar zijn verricht.

MUP leidde tot minder alcoholgebruik (3%), minder ziekenhuisopnames (4,1%), minder gezondheidsverschillen en minder alcoholdoden (13,4%). De grootste omzetdalingen na introductie van de MUP werden waargenomen bij de dranken die het meest in prijs waren gestegen. Vooral huishoudens die vóór introductie van MUP de meeste alcohol kochten, kochten na introductie van de MUP minder alcohol. Een punt van zorg is wel een kleine groep zeer zware verslaafden met lage inkomens.

De algehele conclusie is dat MUP een positief effect heeft gehad op de gezondheid. Er is geen duidelijk bewijs van substantiële negatieve gevolgen voor de Schotse alcoholindustrie of voor sociale schade op bevolkingsniveau.

Het Schotse Parlement wordt geadviseerd om de MUP te verlengen.

evaluating-the-impact-of-minimum-unit-pricing-for-alcohol-in-scotland-final-report.pdfevaluating-the-impact-of-minimum-unit-pricing-for-alcohol-in-scotland-final-report.pdf (2,17 MB)

Laatste nieuws