NL EN
DONEER NU!

Statenleden Drenthe vragen om lobby tegen accijnsverhoging bier

28 september 2023

Statenleden Drenthe vragen om lobby tegen accijnsverhoging bier Een meerderheid van de Drentse Statenleden vindt dat gedeputeerde Willemien Meeuwissen met een brief Den Haag op andere gedachten moet brengen wat betreft de accijnsverhogingen op bier.

Lokale streekbrouwerijen hebben een noodsignaal afgegeven aan de politiek. Ze zeggen: "Help ons. De stapeling accijnsverhogingen kunnen wij niet meer aan."

Eerder is er al een bieraccijnsverhoging afgekondigd, waardoor vooral het drinken van zwaar speciaalbier duurder wordt, want de accijns wordt gekoppeld aan het alcoholpercentage. "Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de bierprijs zal worden." Daarbovenop komt nu nog een algehele accijnsverhoging van 16% voor alle alcoholhoudende dranken.

"Drenthe telt een aantal streekbierbrouwerijen, die hiervan de gevolgen ondervinden", zegt Harry Omlo van Ja21. Daarom diende hij een motie in om het college van Gedeputeerde Staten een vuist te laten maken tegen de op handen zijnde plannen van het kabinet. Hij vreest dat lokale bierbrouwerijen de productie zullen stilleggen. Bovendien is Omlo bang dat de concurrentie in de omliggende landen aan het langste eind trekt. "Mensen gaan over de grens shoppen." Een ruime meerderheid van de Statenleden was het met hem eens. De motie werd met 27 stemmen voor en 14 stemmen tegen aangenomen.

Bron: rtvdrenthe.nl.

Laatste nieuws