NL EN
DONEER NU!

Podcast over alcohol van Universiteit van Nederland

18 januari 2023

Is één glas alcohol per dag gezond? Vanuit de wetenschap komen soms tegenstrijdige en verwarrende signalen. Gezondheidswetenschapper Dike van de Mheen (Tilburg University) geeft in een podcast antwoord en vertelt je waarom het zo verwarrend is.

Ze maakt duidelijk dat je de conclusie dat alcohol gezond is niet zomaar kan trekken door de sterfte van niet drinkers te vergelijken met die van lichte drinkers. In sommige onderzoeken bestaat de groep niet-drinkers immers voor een deel uit mensen die niet (meer) drinken in verband met chronische zieken. En door hun ziekten komen die mensen eerder te overlijden. Dat heeft dan niets met alcohol te maken.

Alcohol is onder meer slecht voor het brein. Al bij 1 tot 3 standaardglazen alcohol kunnen er veranderingen optreden. Jongeren zijn kwetsbaarder. Er zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen (die laatste worden eerder dronken). En ná de overgang is dat verschil nog groter.

De podcast gaat ook in op de maatschappelijke schade van alcohol, niet alleen als gevolg van alcoholisme, maar ook van het drinken van kleinere hoeveelheden. Zo loop je het risico op bepaalde kankers zelfs bij licht alcoholgebruik. Ook gebeuren er verkeersongelukken door rijders met net een slok te veel op. Of agressie. Bij elkaar opgeteld hebben al die consequenties van slechts kleine hoeveelheden grote maatschappelijke gevolgen.

Bron: youtube.com.

Laatste nieuws