NL EN
DONEER NU!

EU blijft productie en promotie van wijn subsidiëren

1 juni 2018

EU blijft productie en promotie van wijn subsidiëren De Europees Commissaris van Landbouw Hogan heeft vandaag zijn voorstellen gepresenteerd voor een nieuw GLB, het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Het zijn voorstellen voor de besteding van 365 miljard euro in de periode 2021-2027.

In het huidige GLB wordt inkomenssteun gegeven aan boeren, ook als ze ingrediënten voor bier of wijn produceren. Het gaat om een gemiddelde vergoeding van €300 per hectare.
In het nieuwe GLB is opgenomen dat kleine en middelgrote bedrijven meer steun per hectare wordt verleend en dat er een maximumsteun komt van €60.000 tot €100.000 per bedrijf. De inkomenssteun aan boeren zal ook meer door de lidstaten zelf kunnen worden bepaald.

Naast deze inkomenssteun worden nu, maar ook in het nieuwe GLB, promotiegelden besteed om de consumptie van Europese wijn te stimuleren. Het gaat nu om subsidies in de orde van grootte van 250 miljoen euro per jaar. Ook andere sectoren, zoals die voor hop, blijven promotiesubsidies ontvangen.

Eurocare, de Europese alliantie van NGO's op het terrein van alcoholpreventie en -beleid, heeft inmiddels laten weten erg teleurgesteld te zijn over het feit dat er miljoen euro's subsidie naar wijnpromotie zullen blijven gaan. De wijnsector is ook ontevreden, die hadden een meer ambitieus voorstel verwacht.

Bronnen: volkskrant.nl, knack.be, europa.eu en publicnow.com.

Illustratie: een social media advertentie betaald met GLB-subsidie.

Laatste nieuws