NL EN
DONEER NU!

Alcoholintoxicaties bij jongeren vooral ‘s nachts

3 mei 2021

Alcoholintoxicaties bij jongeren vooral ‘s nachts Nederlandse jongeren worden met name ’s nachts in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een alcoholintoxicatie. Dat blijkt uit een ingezonden brief in het blad Archives of Disease in Childhood.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de data van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde die tussen 2007-2017 landelijk data heeft verzameld van jongeren <18 jaar met een alcoholintoxicatie.

Het onderzoek laat zien dat ziekenhuisopnames van adolescenten wegens alcoholvergiftiging het vaakst worden gezien tijdens de nacht (64,6%), gevolgd door 's avonds (28,0%), 's middags (4,7%) en 's ochtends (3,0%). Dit patroon is vrij stabiel over de maanden, met een lichte stijging in periodes met warmere buitentemperaturen (april-augustus) en een piek in februari.

Het onderzoek toont ook aan dat de stijgende trend in het aantal opnames in de afgelopen 10 jaar met name het gevolg is van een toenemend aantal opnames in de nacht. Ook blijkt dat vooral jongens ‘s ochtends en ’s middags worden opgenomen. Kinderen van ouders die alcoholgebruik afkeuren, drinken het meest 's middags en' s avonds, terwijl kinderen van ouders die alcoholgebruik toestaan de grootste kans hebben om 's nachts in het ziekenhuis te belanden. De groep die in de middaguren wordt opgenomen blijkt de jongste te zijn.

Veld, L. de, Speller, A., Hoof, J. van, Lely, N. van der. Time of of day as indicator of adolescent alcohol intoxication emergency department presentations. Archives of Disease in Childhood Published Online (2021) 03 May.
doi: 10.1136/archdischild-2020-321209

Bron: bmj.com.

Laatste nieuws