NL EN
DONEER NU!

Kind in eenouder gezin rookt en drinkt vaker

11 oktober 2016

Uit Engels onderzoek blijkt dat kinderen die zijn opgegroeid zonder of met minimale ouderlijke aanwezigheid, door dood of een relatiebreuk, vaker roken en drinken dan hun leeftijdgenoten.

Onderzoekers van de University College London onderzochten de gezondheidsgegevens van bijna 19.000 kinderen die werden geboren tussen 2000 en 2002. Gedurende verschillende momenten in hun leven werden zij en hun ouders ondervraagd door middel van enquêtes. Tijdens het elfde levensjaar kregen alle kinderen de vraag of zij ooit hadden gerookt of alcohol hadden gedronken.

Ouderlijke afwezigheid werd gedefinieerd als het 'verlies' van een ouder door dood of een scheiding op een leeftijd van zeven jaar of jonger. Dit was bij een op de vier kinderen het geval. Binnen deze groep kwamen kinderen 2,5 keer zo vaak in aanraking met roken voor hun elfde levensjaar. Indien er sprake was van een scheiding was ook de kans groter dat het kind al alcohol had geconsumeerd. Dat was niet zo indien er sprake was van de dood van een ouder. Die kinderen dronken niet eerder, maar degenen die dronken consumeerden vaker zoveel dat ze dronken werden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood. http://adc.bmj.com/content/early/2016/08/24/archdischild-2016-310444.abstract

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws