NL EN
DONEER NU!

Heineken test in Parijs supermarktbiertap-automaten

16 september 2020

Heineken test in Parijs supermarktbiertap-automaten Heineken is een pilot begonnen met automaten waarmee klanten in de supermarkt vers bier kunnen tappen om mee naar huis te nemen.

Volgens de brouwer verhoogt de automaat de kwaliteitsperceptie van pils en is het een duurzame oplossing. Zo zijn de flessen 100 procent herbruikbaar. Het gaat om automaten die gekoeld, vers, lokaal bier uitgeven. De flessen zijn van glas en hebben een inhoud van 930 ml. De test gaat lopen in vier landen.

Volgens Heineken betekenen de automaten een besparing op het uitgeven van eenmalige verpakkingen. De klant krijgt statiegeld als hij de fles inlevert. Om het groene karakter te onderstrepen, gaat het in de test ook om lokaal gebrouwen bieren.

Het eerste testland is Frankrijk en de eerste automaat staat in Monoprix Montparnasse in Parijs. De automaat versterkt drie biervarianten van de brouwerij Gallia Paris. Om het bier te tappen, opent de klant een deurtje en zet de glazen fles neer. Na het sluiten van de deur wordt de fles automatisch gevuld. De klant kan de fles vervolgens zelf afsluiten met een schroefdop en krijgt ook een etiket met barcode voor op de fles.

Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, ziet Nederland niet zo gauw als testland. Artikel 16 van de Drank- en Horecawet verbiedt namelijk verkopers alcoholautomaten te hebben. Dat verbod staat in Nederland niet ter discussie. De twee wijzigingsvoorstellen Drank- en Horecawet die momenteel bij de Tweede Kamer in behandeling zijn, schrappen dan ook allebei dit verbod niet.

STAP vindt het van belang dat de Franse overheid direct in actie komt om alcoholautomaten te verbieden. Wim van Dalen, directeur van STAP: "De nu al grote beschikbaarheid van alcohol zal toenemen met als gevolg meer alcoholgerelateerde problemen. Alcohol wordt gemakkelijker bereikbaar voor jongeren en andere kwetsbare groepen." Verder stelt Van Dalen: "Heineken houdt deze test waarschijnlijk ook om te kijken of zèlf bier tappen in de supermarkt een succes kan worden."

Bron eerste 4 alinea's: distrifood.nl.

Laatste nieuws