NL EN
DONEER NU!

Wereldleiders verplichten zich leefstijlziekten aan te pakken en geestelijk welzijn te bevorderen

27 september 2018

In New York hebben vandaag staatshoofden en regeringsleiders ingestemd met een politieke verklaring waarin zij zich verplichten om niet-overdraagbare ziekten (NCDs), ook wel leefstijlziekten genoemd, aan te pakken. Ook zullen zij het geestelijk welzijn gaan bevorderen.

"Vandaag hebben de wereldleiders belangrijke stappen gezet om NCDs aan te pakken", aldus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Het gaat om een historische kans om de gezondheid te bevorderen, levens te redden en economieën te laten groeien."

Wereldleiders kwamen overeen zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de inspanningen van hun land om NCDs te voorkomen en te behandelen. Ze waren het er ook over eens dat deze inspanningen robuuste wetten en fiscale maatregelen moeten omvatten opdat mensen beschermd worden tegen tabak, ongezond voedsel en andere schadelijke producten, bijvoorbeeld door alcoholreclame te beperken, roken te verbieden en suikerhoudende dranken te belasten.

Ze hebben ook toegezegd een aantal door de WHO aanbevolen beleidsmaatregelen ter voorkoming en beheersing van NCDs te implementeren, zoals openbaar onderwijs en bewustmakingscampagnes om een gezondere levensstijl te bevorderen, vaccinatie tegen HPV-virus en behandeling van hypertensie en diabetes. Andere specifieke verplichtingen zijn gericht op het stoppen van de toename van obesitas bij kinderen, het bevorderen van regelmatige lichaamsbeweging, het verminderen van luchtvervuiling en het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het welzijn.

Bron: who.int.

political-declaration-hlm3-ncds.pdfpolitical-declaration-hlm3-ncds.pdf (272 kB)

Laatste nieuws