NL EN
DONEER NU!

Erfgoedinspectie onderzoekt of VWS Archiefwet heeft nageleefd

9 mei 2018

Erfgoedinspectie onderzoekt of VWS Archiefwet heeft nageleefd Het mysterie van de onvindbare vergaderstukken over het alcoholbeleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft nu ook de aandacht getrokken van de Erfgoedinspectie. De inspectie doet momenteel - op eigen initiatief - onderzoek naar de (deels verdwenen?) notulen van een overleg tussen ambtenaren van VWS en vertegenwoordigers van de alcoholindustrie. Dit blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Paul Blokhuis op vragen uit de Tweede Kamer.

Het gaat om de DOA-vergadering van 7 maart 2008. Daar stond als punt 7 het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers op de agenda. Mogelijk zijn er over dat systeem kartelafspraken gemaakt. Daarover loopt een zaak die nu bij de Hoge Raad ligt. In aanloop naar de uitspraak van de Hoge Raad, wil de Kamer weten wat er tijdens het Directeurenoverleg precies is gezegd over Ageviewers. Maar uitgerekend dit deel van het verslag bestaat niet of is onvindbaar.

De Erfgoedinspectie acht het mogelijk "dat de onduidelijkheid over het bestaan van een tweede pagina te maken had met de betrouwbaarheid van het archief", meldt een inspecteur aan Argos. De inspectie voert momenteel gesprekken met betrokkenen, bestudeert relevante stukken en bekijkt het archief van VWS om te bepalen of het ministerie zich aan de Archiefwet heeft gehouden. Het rapport met aanbevelingen wordt ‘binnenkort’ aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis.

Bron: vpro.nl.

antwoorden-op-vragen-over-zoekproces-naar-het-verslag-van-het-doa.pdfantwoorden-op-vragen-over-zoekproces-naar-het-verslag-van-het-doa.pdf (323 kB)

Laatste nieuws