NL EN
DONEER NU!

Raad van State buigt zich over aanwezigheidsplicht leidinggevende in slijterij

29 juni 2016

Raad van State buigt zich over aanwezigheidsplicht leidinggevende in slijterij Supermarkten in Someren, Sint Oedenrode en Schijndel wachten vol spanning op een uitspraak van de Raad van State over de verkoop van sterke drank in hun slijtersafdelingen.

Omdat in de slijterijafdelingen van deze supermarkten meestal geen leidinggevende rondloopt, hetgeen op grond van de Drank- en Horecawet verplicht is, heeft de SlijtersUnie, de branchevereniging van zelfstandige slijters, vorig jaar de burgemeesters gevraagd om op te treden. De burgemeesters hebben die handhavingsverzoeken afgewezen omdat de supermarkt en de slijterij samen een 'juridische entiteit' vormen en het - volgens deze burgemeesters - voldoende is dat de leidinggevende zich in de supermarkt bevindt.

De rechtbank Oost-Brabant oordeelde in augustus 2015 in drie afzonderlijke uitspraken dat de leidinggevende wel in de slijterij aanwezig moet zijn. De rechtbank droeg de burgemeesters op om opnieuw te beslissen op de handhavingsverzoeken van SlijtersUnie. De burgemeesters, de supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zijn tegen deze rechterlijke uitspraak in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak. Volgens hen leidt een 'redelijke uitleg' van de Drank- en Horecawet ertoe dat een leidinggevende zich niet per se in de slijterij hoeft te bevinden, maar ook elders in de supermarkt aanwezig mag zijn. Gisteren was de behandeling van dit hoger beroep.

Bronnen: ed.nl en raadvanstate.nl.

Laatste nieuws