NL EN
DONEER NU!

Alcohol kost Engeland £27,4 miljard per jaar

18 mei 2024

Volgens een nieuwe berekening van het Britse Institute of Alcohol Studies (IAS) veroorzaakt alcohol in Engeland £27,4 miljard schade per jaar. Dat is minstens 37% meer dan in 2003, toen vergelijkbaar onderzoek van het Cabinet Office de kosten schatte op tussen de £18,5 miljard en £20 miljard.

De kosten van alcoholgebruik bedragen voor de zorg £4,9 miljard, wat volgens de IAS genoeg is om de salarissen van bijna de helft van de verpleegsters in Engeland te betalen.

De accijnsopbrengsten bedragen ongeveer £12,5 miljard "wat betekent dat deze in het niet vallen bij de financiële kosten van schade", aldus het IAS.

Dr. Katherine Severi, algemeen directeur van de IAS: "Jaar na jaar hebben we een gestage toename van de alcoholconsumptie gezien, en het aantal sterfgevallen staat op een recordhoogte. Nu hebben we gegevens die aantonen dat de financiële schade ook is gestegen. Als land kunnen we het ons niet veroorloven om achterover te leunen en niets te doen. De regering zou een alomvattende alcoholstrategie moeten ontwikkelen om deze toenemende schade aan te pakken, wat een domino-effect zal hebben en ook de financiële lasten zal verminderen."

Bronnen: ias.org.uk, standard.co.uk en theguardian.com.

Laatste nieuws