NL EN
DONEER NU!

Drinkend personeel kost werkgevers miljarden

1 november 2016

Vandaag wordt in Nieuwsuur aandacht besteed aan alcoholgerelateerde schade voor werkgevers. Dit naar aanleiding van het RIVM-rapport over de maatschappelijke kosten en baten van alcoholgebruik. Daaruit bleek dat ziekteverzuim een schadepost is van 0,4 miljard euro en verminderde productiviteit door alcoholgebruik werkgevers ongeveer 1,3 miljard euro per jaar kost.

Bij sommige beroepen is alcoholbeleid een serieuze zaak: daar kan alcohol of drugsgebruik tot levensgevaarlijke situaties leiden. In de bouw, fabrieken waar met gevaarlijke machines wordt gewerkt en de transportsector bij voorbeeld.

"Met laagdrempelige hulp bij reguliere bedrijven is behoorlijk wat winst te behalen als het aankomt op hun alcoholbeleid", zegt Ninette van Hasselt, alcoholspecialiste bij het Trimbos-instituut. "Er zijn best wat bedrijven die een draaiboek hebben klaarliggen voor de ernstige verslavingsgevallen, en ook als het gaat om veiligheid zijn er bedrijven die verantwoordelijkheid nemen. Maar een beleid voor de grote groep matige drinkers ontbreekt." Dat zware drinkers een bedrijf het meeste kosten is volgens Van Hasselt een misvatting. "Daar is vaak beleid op gericht, terwijl de grote groep die matig drinkt juist de grootste kosten veroorzaakt."

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws