NL EN
DONEER NU!

Horecastop vanaf dinsdagavond; sportkantines weer dicht

28 september 2020

Horecagelegenheden in heel Nederland mogen vanaf dinsdag na 21:00 uur geen nieuwe bezoekers meer ontvangen. Daarnaast moeten ze om 22:00 uur de deuren sluiten. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De nieuwe maatregelen voor de horeca gelden in ieder geval drie weken.

Hiertoe is besloten vanwege het toenemende aantal besmettingsclusters in de horeca. Volgens Rutte is het belangrijk om "alcoholische contactmomenten" te voorkomen omdat dit belangrijk is in deze fase van de coronacrisis.

In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een restaurant kan worden gemaakt. Het aantal personen per binnenruimte wordt beperkt tot 30, exclusief personeel. Dus weer terug naar de 30-personenmaatregel die juni jongstleden gold. Het aantal mensen buiten is maximaal 40. Er zijn diverse uitzonderingen op de groepsgrootte-maatregelen en een ontheffing door de Veiligheidsregio is ook mogelijk.

De horecastop, zoals de nieuwe verplichte sluiting om 22:00 uur wordt genoemd, geldt alleen niet voor de horeca aan de airside van luchthavens. Dit zijn delen van de luchthaven die alleen toegankelijk zijn voor passagiers en het vliegpersoneel.

Enkele eerder aangekondigde regels blijven gelden. Zo is in de horeca reserveren verplicht, moeten bezoekers worden gevraagd hun contactgegevens achter te laten, moet er een gezondheidscheck plaatsvinden en krijgt iedereen een vaste zitplaats. Ook is het belangrijk dat horecagasten 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Sportkantines gaan weer helemaal dicht. Discotheken en nachtclubs blijven dicht. Verder mogen afhaalrestaurants vanaf 22:00 uur geen alcohol meer verkopen.

Bronnen: nu.nl en rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws