NL EN
DONEER NU!

Van Ooijen: “Er moet een tandje bij”

12 augustus 2022

Van Ooijen: “Er moet een tandje bij” Om de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 te halen, maakte de Rijksoverheid afspraken met meer dan zeventig partijen, waaronder koepelorganisaties van het bedrijfsleven, sportbonden en gezondheidsorganisaties. Maar nog altijd kampt de helft van de Nederlanders met overgewicht, drinkt meer dan de helft te veel en rookt één op de vijf mensen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid is preventie, het ontmoedigen van een ongezonde levensstijl om ziekten te voorkomen en het aanmoedigen van gezond leven, makkelijker gezegd dan gedaan. Jaarlijks wordt 60 miljoen euro uitgetrokken voor preventie. Dat lijkt veel, maar is maar een schijntje, als je kijkt naar wat er vorig jaar is uitgegeven aan de gehele gezondheidszorg: 125 miljard euro volgens het CBS.

Het RIVM kijkt elk jaar of de afspraken en doelen in het Preventieakkoord gehaald worden. Van de 41 doelen die voor 2021 op de agenda stonden, zijn er maar 22 gehaald.

"Er is stevig werk aan de winkel", geeft Van Ooijen dan ook toe. "De Rijksoverheid moet een tandje bijzetten om meer doelen te gaan halen. Overall zijn we wat het Preventieakkoord betreft nog niet waar we moeten zijn." Bij de presentatie van het akkoord in 2018 was er direct kritiek dat de plannen veel zachte, sturende maatregelen omvatten, maar weinig harde regels en verboden.

De staatssecretaris stuurt voor het eind van dit jaar een brief naar de Tweede Kamer waarin hij extra maatregelen zal aankondigen om roken, drinken en ongezond en veel eten verder te ontmoedigen. Desgevraagd laat hij weten zijn bedenkingen te hebben bij het Coalitievoorstel om blurring met alcohol (alcohol schenken bij modezaken en de kapper, wijnproeverijen in supermarkten etc.) wettelijk toe te staan.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl