NL EN
DONEER NU!

Kritiek op nieuwe overzichtsstudie alcoholconsumptie en kanker

21 september 2018

Afgelopen week verscheen op internet de resultaten van een literatuurstudie naar de relatie tussen alcohol en kanker. De studie is van de hand van Henk Hendriks, consultant en eigenaar van Hendriks Nutrition Support for Business, en W. Calame. De eerste reacties op deze studie zijn kritisch.

Hendriks c.s. onderzochten in hoeverre alcoholgebruik in de Westerse wereld bijdraagt aan het risico om kanker te krijgen, zowel bij mannen als bij vrouwen. De conclusie is dat matig alcoholgebruik (hier gedefinieerd als minder dan anderhalve glas per dag) niet wordt geassocieerd met de 20 meest voorkomende kankertypen. Bij vrouwen was er een duidelijk risico op kanker bij 2 glazen alcohol per dag, bij mannen bij 4,5 glazen. Een consumptieniveau boven de 6 glazen per dag betekent een substantieel hoger risico op de 20 meest voorkomende kankersoorten.

De conclusies zijn niet in lijn met eerdere studies. Daarin worden voor bepaalde kankersoorten al risico’s gevonden bij lagere consumptieniveaus. Bijvoorbeeld voor borstkanker, waarbij elk gebruik van alcohol het risico op de ziekte verhoogt. Diverse wetenschappers reageren dan ook in eerste instantie zeer kritisch op de nieuwe studie. Deels omdat veel onduidelijk is. Welke studies zijn in de analyse betrokken? Waarom is daar geen lijst van? Waarom is de studie in the Journal of Nutrition and Health Sciences gepubliceerd, een tijdschrift van uitgeverij Annex Publishers, die een slechte reputatie heeft? Waarom wordt niet vermeld dat de eerste auteur, Henk Hendriks, al decennialang nauwe banden heeft met de alcoholproducenten? Waarom wordt niet vermeld dat het Kennisinstituut Bier, dat het onderzoek financieel steunde, een organisatie is die gefinancierd wordt door de Nederlandse Brouwers?

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, herkent in deze studie de toenemende onrust bij de alcoholproducenten over de bewezen relatie tussen alcoholgebruik en het ontstaan van kanker. Anders dan wat deze nieuwe studie beweert, staat het voor onafhankelijke wetenschappers vast dat er geen veilige ondergrens is voor het gebruik van alcohol en het ontstaan van kanker. Deze conclusie is ook de basis van het advies van de Gezondheidsraad over alcoholgebruik: "Vanuit gezondheidsoogpunt is het niet drinken van alcohol de meest verstandige keuze, en wie toch wil drinken wordt geadviseerd niet meer dan 1 glas per dag te drinken."

hendriks-the-contribution-of-alcohol-consumption-to-overall-cancer-incidence-in-the-west--ern-world---a-meta-analysis.pdfhendriks-the-contribution-of-alcohol-consumption-to-overall-cancer-incidence-in-the-west--ern-world---a-meta-analysis.pdf (593 kB)

Laatste nieuws