NL EN
DONEER NU!

Zonder internationale definitie van standaardglas blijft het lastig om alcoholrichtlijnen te vergelijken

12 april 2016

Zonder internationale definitie van standaardglas blijft het lastig om alcoholrichtlijnen te vergelijken In diverse landen zijn recent alcoholrichtlijnen verschenen. Volgens een nieuwe studie recent gepubliceerd in Addiction, blijken er nogal wat verschillen te zijn tussen de alcoholrichtlijnen in de diverse landen. Dit heeft deels te maken met het feit dat de hoeveelheid alcohol in wat een 'standaardglas' genoemd wordt per land varieert en wel van 8 tot 20 gram pure alcohol.

De onderzoekers gingen in 75 landen na of er een alcoholrichtlijn was en zo ja, hoe die luidt. Slechts 37 landen bleken een alcoholrichtlijn te hebben en de definitie van "standaardglas' was verrassend inconsistent. Zo bleek een standaardglas 8 gram pure alcohol te bevatten in IJsland en het Verenigd Koninkrijk en 20 gram in Oostenrijk. In Nederland bevat een standaardglas 10 gram pure alcohol (= 12 cc alcohol), net als overigens in de helft van de andere landen met een alcoholrichtlijn. In Nederland wordt daarbij uitgegaan van een glas pils van 250 cc, een glas wijn van 100 cc en een glaasje jenever van 35 cc. De WHO hanteert ook als definitie van een standaardglas 10 gram pure alcohol.

Nederland kent sinds vorig jaar het advies niet te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag, dus 10 gram pure alcohol. In andere landen gelden hogere grenzen. Uitschieter is Chili, waar je 56 gram pure alcohol kan drinken om toch nog een matige drinker te zijn.

Kalinowski A and Humphreys K. Governmental Standard Drink Definitions and Low-Risk Alcohol Consumption Guidelines in 37 Countries. Addiction, 2016 DOI: 10.1111/add.13341
Dit artikel is vanaf 13 mei 2016 hier gratis te downloaden:

Bron: sciencedaily.com.

Laatste nieuws