NL EN
DONEER NU!

Verdubbeling accijnzen: jaarlijks honderden kankergevallen en tientallen kankerdoden minder in Nederland

14 september 2021

Naar schatting 204-304 nieuwe kankergevallen en 72-110 sterfgevallen door alcoholgerelateerde kankers kunnen jaarlijks in Nederland voorkomen worden door de huidige accijnzen op alcoholhoudende dranken te verdubbelen.

Als Nederland het accijnsniveau met slechts 20% zou verhogen zou dat 40-60 kankergevallen en 14-22 kankerdoden per jaar schelen.

Dit blijkt uit de nieuwe WHO-studie "Modelling the impact of increased alcohol taxation on alcohol-attributable cancers in the WHO European Region", gepubliceerd in The Lancet Regional Health – Europe.

"In 2020 ontwikkelden meer dan 4,8 miljoen mensen in de Europese regio van de WHO kanker", zegt dr. Carina Ferreira-Borges, waarnemend hoofd van het Europees Bureau voor de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten van de WHO en een van de auteurs van de studie. "Het aantal kankerpatiënten in de regio is het hoogste ter wereld en een hoog alcoholgebruik draagt hieraan bij. Het goede nieuws is dat in Europa tot 40% van de kankers kan worden voorkomen."

Ferreira-Borges voegt hieraan toe: "De nieuwe WHO-modelleringsstudie toont aan dat accijns effectief bijdraagt aan vermindering van het aantal alcoholgerelateerde kankers. Een verdubbeling van de huidige alcoholaccijnzen in de Europese regio van de WHO kan ons helpen om ongeveer 6% van de nieuwe kankergevallen en sterfgevallen in verband met alcoholgebruik te voorkomen."

De studie gaat voor Nederland uit van 4.200 kankergevallen in Nederland in 2020 als gevolg van alcoholgebruik, vooral darm- en borstkanker.

C. Kilian, P. Rovira, M. Neufeld, C. Ferreira-Borges, H. Rumgay, I. Soerjomataram and J. Rehm. Modelling the impact of increased alcohol taxation on alcohol-attributable cancers in the WHO European Region, The Lancet Regional Health - Europe (2021), https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2021.100225

Bron: thelancet.com.

Verdubbeling accijnzen: jaarlijks honderden kankergevallen en tientallen kankerdoden minder in Nederland

bijlage-kilian-.pdfbijlage-kilian-.pdf (664 kB)

Laatste nieuws