NL EN
DONEER NU!

Mensen weten te weinig over alcohol en zwangerschap

18 mei 2022

Aanstaande donderdag vindt de webinar Alcohol en Zwangerschap van het Trimbos-instituut plaats.

Dat moet ervoor zorgen dat meer mensen zich realiseren dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap een leven lang gevolgen kan hebben voor het kind. Zij kunnen dan afzien van dat glaasje rosé of flesje bier, legt wetenschappelijk medewerker Carmen Voogt uit. "En dat geldt, om meerdere redenen, óók voor de man. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig weten over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik rond de zwangerschap."

"In de weken vóór de zwangerschap drinkt 43% van de vrouwen. Ook dat is af te raden. Alcohol vermindert de vruchtbaarheid van de vrouw, maar ook van de man. Het aantal zaadcellen en de kwaliteit nemen af. In de eerste weken van de zwangerschap, als ze het nog niet weten, drinkt 24% van de vrouwen. Dat aantal daalt als het bekend is rap naar één op de veertig. Dat is goed, want drinken tijdens de zwangerschap kan de kans op een miskraam vergroten. Vaak en veel drinken kan zorgen voor een vertraagde groei en voor afwijkingen in het gezicht en de hersenen. Als er op deze drie terreinen afwijkingen bestaan, is er sprake van het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kinderen met FAS hebben hun leven lang zorg nodig."

En de papa's kunnen na de bevruchting weer hun goddelijke gang gaan? Voogt: "Beter van niet. Zien drinken, doet drinken. Wie z'n vrouw echt wil steunen, drinkt zelf ook niet."

Meer info en opgeven voor deze gratis webinar op 19 mei kan op Trimbos.nl. Zoek naar 'Webinar Alcohol en Zwangerschap'.

Bronnen: trimbos.nl en ad.nl.

monitor-middelengebruik-en-zwangerschap-2021.pdfmonitor-middelengebruik-en-zwangerschap-2021.pdf (9,50 MB)

Laatste nieuws