NL EN
DONEER NU!

Geen alcohol gebruiken voor vaccinatie?

28 december 2020

Geen alcohol gebruiken voor vaccinatie? Anna Popova, hoofd van Rospotrebnadzor, de federale Russische voedsel- en warenautoriteit, heeft eerder deze maand op de nationale radio Russen geadviseerd vanaf twee weken voor hun eerste vaccinatie tot zes weken erna, geen alcohol te drinken om een zo sterk mogelijke immuunreactie op te wekken.

Russen reageerden boos op het advies, maar ook andere experts vinden het overdreven. Alexander Gintsburg, ontwikkelaar van het Sputnik-vaccin zei op Twitter dat "een glas champagne geen kwaad kan". Wel adviseerde hij om drie dagen voor en na iedere injectie (er zijn er twee nodig) van de drank af te blijven.

Kirill Dmitriev, baas van het investeringsfonds dat het Spoetnik V-programma financiert, zegt: "Het geldt voor alle vaccinaties. Er is niets bijzonders aan het Spoetnik-vaccin dat het kwetsbaarder maakt voor alcohol."

William Moss, directeur van het International Vaccine Access Centre van Johns Hopkins University, zegt dat ook voor het advies van Gintsburg geen bewijs is, maar benadrukt dat een enkel glas niet zoveel uitmaakt, grotere hoeveelheden mogelijk wel. Er zijn namelijk studies die wel degelijk aantonen dat alcoholgebruik slecht is voor het immuunsysteem.

Bronnen: welingelichtekringen, reuters.com en newscientist.nl.

Dit is een aangepaste versie van een eerder verschenen nieuwsbericht.

Laatste nieuws