NL EN
DONEER NU!

Belgische artsen willen verhoging leeftijdsgrens naar 18 jaar

14 maart 2024

De Vlaamse Vereniging voor Gastro-Enterologie (VVGE), de vereniging van maag-, darm- en leverartsen, heeft in een open brief gevraagd om de minimumleeftijd voor alcoholverkoop op te trekken tot 18 jaar.

Vandaag stemt het Belgische parlement over strengere regels rond de verkoop van alcohol en tabak. Een van de voorstellen is dat 16- en 17-jarigen alleen nog maar bier en wijn kunnen kopen, op voorwaarde dat daaraan geen alcohol of een aroma van alcohol is toegevoegd. Uit peilingen bleek eerder dat zeven op tien Belgen willen dat de leeftijdsgrens voor alle alcoholhoudende dranken op 18 jaar komt te liggen.

De artsen willen ook dat het verkopen van alcohol in de cafetaria van ziekenhuizen wordt verboden. Ook in tankstations willen ze een volledig verbod, niet alleen tussen 22 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends zoals nu in het wetsontwerp staat.

Het wetsontwerp kent ook een verbod op alcoholverkoop in automaten.

Bronnen: nieuwsblad.be, hln.be en gva.be.

Update: Het Belgisch Parlement heeft ingestemd met het wetsontwerp, zoals dat was voorgelegd. Dat gebeurde unaniem, op vijf onthoudingen van Les Engagés na.

wetsontwerp-belgi.pdfwetsontwerp-belgi.pdf (1,02 MB)

Laatste nieuws