NL EN
DONEER NU!

Antabus in heel Nederland niet verkrijgbaar

3 juli 2023

Nog nooit was het medicijntekort zo groot als nu: al 1179 keer was dit jaar een medicijn minstens twee weken niet leverbaar. Het gaat onder meer om Antabus, een bruistablet dat mensen met een alcoholverslaving helpt van de drank af te blijven.

Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, luidt de noodklok: "Zo kunnen we niet verder." “Dagelijks zijn apothekers druk in de weer met het vinden van oplossingen voor 'talloze patiëntengroepen die hiervan de dupe zijn', aldus Prins.

Dat Antabus in heel Nederland niet beschikbaar is baart de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) grote zorgen. "Het is een belangrijk hulpmiddel voor duizenden mensen om het niet-drinken vol te houden", legt Jelmer Weijs uit.

Hij is bestuurslid van VVGN en verslavingsarts KNMG bij Jellinek. Hij vertelt hoe Antabus mensen moet weerhouden die slok te nemen: "Als je het medicijn hebt ingenomen en toch gaat drinken, word je flink ziek. Je krijgt dan bonzende hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen." Drink je toch alcohol, dan zijn de gevolgen dus groot. "Die wetenschap maakt de kans op een terugval kleiner."

Antabus is een bruistablet. Er is wel een alternatief medicijn beschikbaar met de naam Refusal. Dat is een pil die in z'n geheel wordt doorgeslikt, met daarin dezelfde werkzame stof.

Toch heeft juist het bruistablet voor bepaalde patiënten sterk de voorkeur, weet verslavingsarts Weijs. Veel mensen die stoppen met drinken spreken af hun medicijnen in te nemen waar een vriend, familielid of arts bij is. Zo houden ze het beter vol. Maar met een pil kan gesmokkeld worden. "Als mensen heel hoog zitten in hun trek naar alcohol, is de verleiding aanwezig om de pil niet in te nemen en ongezien uit te spugen." Met een bruistablet lukt dat niet.

Aurobindo Pharma – leverancier van Antabus – laat per mail aan RTL Nieuws weten dat er onder meer problemen zijn met de grondstof. Daar wordt aan gewerkt. De verwachting is dat het medicijn binnen 'enkele maanden' weer geleverd kan worden.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws