NL EN
DONEER NU!

Record: 41.466 Nederlanders staan droog in januari

8 januari 2020

Record: 41.466 Nederlanders staan droog in januari Het recordaantal van 41.466 Nederlanders neemt dit jaar deel aan IkPas en heeft dus beloofd een maand lang geen druppel alcohol te drinken.

En dan is er nog een legioen dat het bij een sapje houdt, maar zich niet aanmeldt. Rob Bovens, initiatiefnemer van IkPas en verbonden aan de Universiteit Tilburg: "Uit registratieangst. Of bang te falen. Maar het is geen wedstrijd. Je mag struikelen en weer opstaan." Vorig jaar deden 23.747 deelnemers mee aan de actie, die in 2015 met 4.595 deelnemers begon. Volgens Bovens is "de tijd er rijp voor". "Het is laagdrempelig. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet."

De actie krijgt veel publiciteit. "Veel radiospotjes tijdens de Top2000. Daar zit ons publiek. Het geheim van het succes van IkPas is dat jij je bewust wordt van de hoeveelheid onlogische momenten waarop je drinkt. Het doel is: Ík bepaal of, wanneer en hoeveel ik drink, en niet reclame of groepsdruk."

Bovens zegt dat de bierindustrie nu vol inzet op 0,0. "Kinderen bedelen op feestjes al om 0,0 bier. Staan ze daar met een groen flesje." Hij promoot alcoholvrije wijn of pils niet. "We weten niet wat er tussen de oren gebeurt. Misschien worden mensen dan geprikkeld om op alcohol over te gaan."

Bron: leidschdagblad.nl.

Laatste nieuws