NL EN
DONEER NU!

KWF en MDL Fonds pleiten voor kankerwaarschuwing op alcohol

24 januari 2025

KWF Kankerbestrijding en MDL Fonds dringen erop aan dat er ook in Nederland een kankerwaarschuwing komt op de etiketten van alcoholhoudende dranken.

De oproep volgt op nieuwe cijfers uit de Kennismonitor Alcohol van het Trimbos-instituut, waaruit blijkt dat meer dan de helft van de volwassen Nederlanders nog niet weet dat er een relatie is tussen alcohol en kanker. Bovendien denkt één op de vijf mensen onterecht dat het drinken van één glas wijn per dag gezond is.

"Het is belangrijk om mensen te informeren over de risico’s van alcohol, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken", zegt Dorine Manson, directeur KWF Kankerbestrijding en voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie. "Gezondheidswaarschuwingen zijn daarbij een logisch onderdeel, dat bevestigt ook de Wereldgezondheidsorganisatie. Dergelijke labels vergroten de kennis, helpen mensen om gezonder te leven en bieden de transparantie waar consumenten recht op hebben. Het is tijd dat ook alcoholhoudende dranken aan die standaard voldoen."

Internationaal onderzoek toont aan dat een waarschuwing op etiketten mensen helpt om meer bewust te worden van de gezondheidsrisico’s. Ook heeft het een effect op de intentie: mensen geven, na het zien van waarschuwingen, aan dat zij van plan zijn om minder te drinken.

Daarnaast benadrukken KWF en MDL Fonds dat consumenten recht hebben op eerlijke informatie over wat ze kopen. "Voor vrijwel alle voedingsmiddelen is het verplicht om ingrediënten en gezondheidsrisico’s te vermelden. Alcohol is hierop de grote uitzondering, terwijl het een bewezen schadelijke stof is. Dat moet veranderen", aldus Manson.

De oproep tot gezondheidswaarschuwingen op etiketten wordt gesteund door een groot deel van de Nederlandse bevolking. Uit onderzoek blijkt dat drie op de vijf Nederlanders voorstander zijn van dergelijke waarschuwingen.

Bron: kwf.nl.

KWF en MDL Fonds pleiten voor kankerwaarschuwing op alcohol

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl