NL EN
DONEER NU!

Stoppen met drinken bij vrouwen goed voor mentaal welbevinden

8 juli 2019

Stoppen met het gebruik van alcohol kan de kwaliteit van leven van vrouwen verbeteren, vooral hun mentaal welbevinden. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

De studie, die werd uitgevoerd door Dr. Xiaoxin Yao, Dr. Michael Ni, Dr. Herbert Pang en collega's van Hong Kong University, had betrekking op ruim 10.400 respondenten uit Hong Kong en ruim 31.000 uit de Verenigde Staten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 49 jaar en 56% was vrouw. Stevige drinkers (gemiddeld meer dan 196 gram alcohol per week bij mannen en gemiddeld meer dan 98 gram alcohol per week bij vrouwen) werden uitgesloten van de studie.

Mannen en vrouwen die aan het begin van de studie nog nooit alcohol hadden gedronken (geheelonthouders) hadden het hoogste niveau van mentaal welbevinden. Matig drinkende vrouwen die gedurende de studie met drinken stopten lieten een gunstige verandering zien in hun mentaal welbevinden in zowel de Chinese als de Amerikaanse studiepopulaties. Vier jaar nadat ze gestopt waren met drinken hadden de stoppers het niveau van mentaal welbevinden dat vergelijkbaar is met dat van de geheelonthouders. Bij mannen zag je dit patroon niet.

Xiaoxin I. Yao, Michael Y. Ni, Felix Cheung, Joseph T. Wu, C. Mary Schooling, Gabriel M. Leung and Herbert Pang. Change in moderate alcohol consumption and quality of life: evidence from 2 population-based cohorts. Canadian Medical Association Journal 191 (2019) 27, E753-E760; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.181583

Bron: theglobeandmail.com.

Laatste nieuws