NL EN
DONEER NU!

Uitstel verhoging belasting op alcoholvrij bier en laagste tarief bieraccijns

10 november 2022

De Tweede Kamer heeft een amendement van de 4 coalitiepartijen aangenomen, waardoor de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken (inclusief alcoholvrij bier) niet op 1 januari aanstaande, maar pas per 1 januari 2024 wordt verhoogd. De formele reden is dat mineraalwater niet eerder uitgezonderd kan worden. Mogelijk echter heeft ook de lobby van Nederlandse Brouwers om de belasting op alcoholvrij bier niet te verhogen, meegespeeld.

Omdat het laagste tarief van de bieraccijns gelijkgesteld is aan het tarief van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken betekent e.e.a. dat ook die verhoging pas op 1 januari 2024 zal worden doorgevoerd. Op dat moment verandert ook de grondslag van de bieraccijns: niet het aantal graden Plato bepaalt dan de hoeveel accijns die betaald moet worden, maar het alcoholgehalte.

In 2023 verandert er dus niets. In 2024 zullen alle bieren met minder dan ≈3,5% alcohol één basistarief kennen: € 26,13 (exclusief btw). Daarboven geldt: hoe hoger het alcoholgehalte, hoe hoger het accijnstarief. Bij elke procentpunt gaat het tarief met €7,49 omhoog.

Bron: taxlive.nl.

Uitstel verhoging belasting op alcoholvrij bier en laagste tarief bieraccijns

amendement-van-van-dijk--over-het-schrappen-van-de-verhoging-van-de-verbruiksbelasting-van-alcoholvrije-dranken.pdfamendement-van-van-dijk--over-het-schrappen-van-de-verhoging-van-de-verbruiksbelasting-van-alcoholvrije-dranken.pdf (135 kB)

Laatste nieuws