NL EN
DONEER NU!

Verslavingszorg waarschuwt: jonge drinkers gebruiken vaak ook drugs

21 december 2023

Ouders zeggen vaak: 'Onze zoon en dochter drinken alcohol maar laten daarom drugs links liggen'. Maar jongeren die een glaasje lusten, gebruiken juist vaker drugs. Die waarschuwing komt van Novadic-Kentron, de instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant.

"Ouders zien hun kinderen liever drinken, dan zouden ze minder snel drugs gebruiken." Maar dan onderschatten ze volgens Daniëlle Ketelaars het risico dat in onderzoekscijfers duidelijk naar voren komt: hoe vaker jongeren alcohol nuttigen, hoe vaker ze ook drugs blijken in te nemen. En andersom: jongeren die nooit alcohol drinken, gebruiken vrijwel nooit drugs.

Binnen de groep jongeren die ooit drugs gebruikten, drinkt ongeveer 90% alcohol. Jongeren die in het uitgaansleven onwel worden door drugsgebruik en in het ziekenhuis belanden, hebben zonder uitzondering ook alcohol gebruikt, blijkt in de praktijk.

De cijfers komen uit een grondigere analyse van een onderzoek naar drugsgebruik uit eind 2021 onder 11.000 Oost-Brabantse jongeren tussen 12 en 18 jaar.

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws