NL EN
DONEER NU!

Ondanks Utrechts verbod tòch steigerdoek met alcoholreclame

6 oktober 2021

De steigerdoekreclame met bier aan de Oudegracht 113 in Utrecht had er helemaal niet mogen hangen.

In de beleidsregels voor steigerdoekreclames van de gemeente Utrecht staat dat er geen reclame gemaakt mag worden voor alcohol. Het grote spandoek aan de Oudegracht doet dat duidelijk wel. Er staat een boodschap op van de online flitssuper Flink over bier.

De gemeente Utrecht erkent dan ook dat er een fout is gemaakt. “Dit is inderdaad alcoholreclame en had niet vergund mogen worden. Dit is helaas over het hoofd gezien.”

De fout is erin geslopen omdat de eerste impressie die Flink opstuurde er één was met een reclame voor bananen. Dit hebben ze later aangepast naar een impressie met bier. De gemeente zegt daarover: “Daar is tijdens de beslissing op de aanvraag niet meer bij stilgestaan. We zullen hier voortaan scherper op zijn.”

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor veel van de grote reclames, blowUP media, erkent ook dat het een niet-bewuste fout is. “Zowel bij onszelf als bij de gemeente is er geen lampje gaan branden toen het beeld van de campagne bekend was. Het zou kunnen dat dit komt doordat het primair een reclame voor Flink is en niet voor een merk van alcoholhoudende drank. Voor de adverteerder in kwestie zou een andere afbeelding geen enkel probleem geweest zijn. Uiteraard zijn wij in deze dus mede verantwoordelijk.”

In verschillende grote steden wordt anders omgegaan met steigerdoekreclames. In Amsterdam zijn ze helemaal niet toegestaan, daar vindt het gemeentebestuur dat de vele uitingen in het straatbeeld voor verrommeling kunnen zorgen. In Den Haag zien ze de steigerdoekreclames juist als een manier om een huis in de steigers een betere uitstraling te geven.

Bron: duic.nl.

Laatste nieuws