NL EN
DONEER NU!

SBO: Noodlijdende horeca is witwaswalhalla voor criminelen

27 februari 2021

Criminelen proberen steeds vaker misbruik te maken van horeca-ondernemers die door de coronacrisis financieel in zwaar weer zijn geraakt. Dat zegt het Strategisch Beraad Ondermijning. Ze bieden hun 'foute' geld aan, in de hoop het zo wit te kunnen wassen. Onduidelijk is hoeveel ondernemers er precies op zo’n aanbod ingaan.

Als ondernemers in financieel zwaar weer zitten en de bank wil bijvoorbeeld niets meer aan hen lenen, dan ligt deze zogenoemde ondermijning op de loer. Als een ondernemer ingaat op een voorstel van een crimineel, dan krijgt hij een flinke som geld, een lening of een voorstel om zijn pand voor een riant bedrag te verhuren. Maar het lijkt mooier dan het is. Want de crimineel wil daar iets voor terug. De ondernemer moet bijvoorbeeld frauderen met zijn omzet, of een extreem hoge rente betalen over zijn lening, of zijn bedrijfsruimte beschikbaar stellen voor illegaal gokken, prostitutie of drugshandel.

Koninklijke Horeca Nederland is in oktober de campagne 'Blijf Alert' gestart. De boodschap is helder: red je bedrijf niet uit de coronacrisis door in te gaan op fout en snel geld. Het doel is bewustwording en ondernemers helpen zodat ze weten wat ze moeten doen met signalen van criminele activiteiten.

"Dit is vreselijk", zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over de ondermijning. "Ik roep mensen in de horeca op: alsjeblieft, meld je bij de politie. Desnoods anoniem. Want als je eventjes met de criminelen meedoet, word je erin getrokken en ben je je vrijheid en je leven kwijt."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws