NL EN
DONEER NU!

STAP maakt bezwaar tegen deelname EkoPlaza aan pilot Nieuwegein

8 april 2016

STAP maakt bezwaar tegen deelname EkoPlaza aan pilot Nieuwegein Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft bij de burgemeester van Nieuwegein formeel bezwaar gemaakt tegen deelname van EkoPlaza aan de pilot mengvormen winkel/horeca.

STAP verzet zich al langer tegen alle initiatieven die blurring in strijd met de Drank- en Horecawet mogelijk maken. Vooral omdat er dan méér plekken komen waar je drank kunt drinken. Onderzoek heeft aangetoond dat méér verstrekkingspunten leiden tot méér problemen.

Schenken in EkoPlaza is extra onwenselijk omdat het gaat om een supermarkt waar mensen van alle leeftijden komen. De VNG heeft in het VNG-magazine van 5 februari jl in een toelichting op de pilot mengvormen winkel/horeca aangegeven dat bouwmarkten, supermarkten en winkels waar veel kinderen komen, uitgesloten zijn van deelname aan de pilot. In de gemeente Nieuwegein wordt hiervan, zonder nadere toelichting, afgeweken.

Klanten gaan naar supermarkt EkoPlaza om gezonde biologische producten te kopen en niet om iets te drinken zoals in de reguliere horeca. Zij worden dan onverwacht en mogelijk ongewenst uitgenodigd om alcohol te drinken. Zeker als het gaat om jongeren en ex-drinkers is dat riskant, te meer omdat het gaat om tijdstippen overdag.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl