NL EN
DONEER NU!

Kabinet kijkt opnieuw naar alcoholslot en naar enkelband

6 oktober 2016

Het kabinet gaat opnieuw bekijken of het alcoholslot in het strafrecht kan worden opgenomen. "Het zal dan wel een andere variant zijn dan voorheen", zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag in de Tweede Kamer. Het wordt dan bijvoorbeeld een 'alcoholslot light', dat minder lang wordt opgelegd, aldus de minister.

Bijna de hele Kamer wil dat het alcoholslot in het strafrecht wordt opgenomen. Het is volgens de volksvertegenwoordigers een heel effectief middel. Het kabinet ziet er weinig in om het op te nemen in het strafrecht, omdat het vreest dat het alcoholslot niet zo vaak zal worden opgelegd door een rechter. Daardoor wordt het moeilijk om "het systeem draaiende te houden", zei de minister. "Maar ik heb de wens van de Kamer gehoord." Strafrechters lieten inmiddels weten het een goed idee te vinden om het slot in het strafrecht op te nemen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemde vandaag in de Kamer ook als alternatief een 'alcohol-enkelband'. Met dat systeem wordt al geëxperimenteerd voor het toezicht op mensen aan wie een alcoholverbod is opgelegd, omdat ze onder invloed geweld hebben gepleegd. De enkelband meet het alcoholgebruik van de drager.

Van der Steur zei in de Tweede Kamer dat hij die proef nauwgezet volgt en als het systeem een succes wordt, zou het misschien ook kunnen worden ingevoerd als alternatief voor het alcoholslot. 

Bronnen: nu.nl en nos.nl.

Laatste nieuws