NL EN
DONEER NU!

Rechter: “Drankcontrole met anonieme testkoper mag niet”

10 december 2018

Rechter: “Drankcontrole met anonieme testkoper mag niet” Voor alcoholcontroles bij cafés en kantines mogen gemeenten geen gebruik meer maken van anonieme testkopers. Het inzetten van dergelijke jongeren op zichzelf is geoorloofd, maar alléén als de gemeente daarna open kaart speelt. En de identiteit van de lokjongere onthult.

De rechtbank heeft de boetes die Nijmegen aan voetbalclubs oplegde voor het schenken van drank aan minderjarigen verscheurd.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is blij dat de rechter geoordeeld heeft dat het inzetten van jongeren bij de handhaving van de alcoholleeftijdsgrens is toegestaan. Het verbaast hem echter dat de rechter van oordeel is dat er sprake is van een anonieme getuigen-verklaring. “De BOA die de inzet van een testkoper begeleid is toch niet anoniem? En het gaat toch primair om zijn of haar ambtsedige verklaring en niet om die van de jongere? Het wachten is op de uitspraak van de Raad van State in hoger beroep. Kijken of er daar ook zo over gedacht wordt."

Bronnen: gelderlander.nl en ad.nl.

De Raad van State heeft 23 januari 2019 anders geoordeeld. De Raad vond de inzet van een anonieme testkoper wel toelaatbaar.

Laatste nieuws