NL EN
DONEER NU!

Nieuw rapport WHO-Europa over MUP

21 juni 2022

Alcoholprijsbeleid, zoals accijnsbeleid en minimumprijzen, behoort tot de meest effectieve en kosteneffectieve maatregelen om alcoholgebruik en alcoholschade te verminderen. De meeste landen van de Europese regio van de WHO gebruiken dit waardevolle instrument echter nog steeds niet ten volle.

Dat is de boodschap van een nieuw rapport van de Europese regio van de World Health Organization (WHO) getiteld No place for cheap alcohol. The potential value of minimum pricing for protecting lives.

In de afgelopen decennia is alcohol betaalbaarder geworden in de Europese regio, omdat de overgrote meerderheid van de landen hun alcoholprijzen niet hebben aangepast aan de inflatie, waardoor alcohol goedkoper is geworden in vergelijking met andere consumptiegoederen. Een maatregel die deze ontwikkeling zou kunnen voorkomen, is de invoering van een MUP, dus een minimum- of basisprijs waaronder alcoholhoudende dranken wettelijk niet mogen worden verkocht.

Het nieuwe WHO-rapport onderzoekt deze maatregel diepgaand, biedt een allereerste evaluatie van de MUP en vat het meest recente bewijs samen over de impact ervan.

Alcohol is een belangrijke wereldwijde risicofactor voor slechte gezondheid en vroegtijdige sterfte en is verantwoordelijk voor bijna 1 miljoen sterfgevallen per jaar in de Europese regio. Wereldwijd heeft deze regio het hoogste percentage sterfgevallen als gevolg van alcoholgebruik - ongeveer 12% van de mannelijke en 8% van de vrouwelijke sterfgevallen.

Bron: who.int/europe.

no-place-for-cheap-alcohol---the-potential-value-of-minimum-pricing-for-protecting-lives.pdfno-place-for-cheap-alcohol---the-potential-value-of-minimum-pricing-for-protecting-lives.pdf (4,00 MB)

Laatste nieuws