NL EN
DONEER NU!

Van Rijn raakt deel DOA-verslag ‘kwijt’

7 september 2016

Na een jarenlange juridische strijd oordeelde de rechter dit voorjaar dat de grote supermarkten via verboden kartelafspraken het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers uit hun winkels weerden. Nu blijkt dat de tweede bladzijde van de notulen van een cruciale vergadering op het ministerie van Volksgezondheid over dit onderwerp kwijt is.

Kort voordat het kartel in 2008 werd gesmeed, werd Ageviewers besproken tijdens het Directeuren Overleg Alcohol (DOA). De notulen van dat overleg kon VWS destijds niet of niet onmiddellijk vinden. Uiteindelijk heeft het ministerie de notulen (of alleen de eerste pagina, dat is onduidelijk) ontvangen van een medewerker van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van de supermarkten die volgens de rechter het kartel organiseerde.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft nog steeds de beide bladzijden van de notulen niet openbaar gemaakt, naar zijn zeggen omdat bladzijde twee van het verslag onvindbaar is. Voor zover Van Rijn heeft na kunnen gaan is er tijdens de vergadering niks onoorbaars gebeurd. Dirk Benschop, de man achter Ageviewers, gelooft er niets van.

Op verzoek van GroenLinks zet Van Rijn de auditdienst van het Rijk op de zaak. Die zal proberen om het hele stuk alsnog op te duiken.

Bronnen: telegraaf.nl en telegraaf.nl.

Laatste nieuws