NL EN
DONEER NU!

Verdeeldheid in Frankrijk over Dry January

30 december 2023

Frankrijk is verdeeld over Dry January, in Nederland ook wel IkPas genoemd. Verslavingsdeskundigen roepen de overheid op om deelname aan de alcoholvrije maand te stimuleren, maar de Franse alcohollobby, de (inmiddels voormalige) Gezondheidsminister en de Franse regering reageren terughoudend.

In 2020 werd de alcoholvrije maand in Frankrijk geïntroduceerd als defi de janvier, ofwel de januariuitdaging. Die is populair: zo'n 60 procent van de Fransen wil in 2024 een poging wagen een maand lang niet te drinken. Maar Frankrijk is ook de tweede grootste wijnproducent ter wereld en de wijnindustrie heeft veel invloed. Ongeveer een half miljoen mensen werken in de wijnindustrie. Daarnaast wordt president Emmanuel Macron beschouwd als de meest pro-alcohol president sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft al eens gezegd elke dag wijn te drinken, zowel tijdens de lunch als in de avond.

Een groep van zeker 45 verslavingsdeskundigen wil dat de overheid meer doet om een alcoholvrije maand te promoten. Dat zou volgens hen een sterk signaal afgeven en het debat over alcoholconsumptie in Frankrijk kalmeren.

Volgens de alcohollobby druist een alcoholvrije maand echter in tegen de Franse cultuur. Fransen zouden traditioneel met mate drinken, terwijl Noord-Europeanen volgens de lobby doorgaans bingedrinken. De Franse regering onderschrijft dat standpunt. Gezondheidsminister Aurélien Rousseau, die vlak voor Kerst aftrad, zei eerder: "Ik ben erg op mijn hoede... als de overheid een campagne lanceert om mensen te vertellen hoe ze een maand lang moeten leven."

Bronnen: nu.nl, bnnvara.nl en ad.nl.

Laatste nieuws