NL EN
DONEER NU!

1.250 automobilisten onder invloed van drugs, waarvan 100 ook gedronken hadden

28 september 2018

Het afgelopen jaar heeft de politie 1.250 automobilisten betrapt die onder invloed van drugs achter het stuur zaten. In bijna de helft van alle gevallen hadden de chauffeurs verschillende soorten drugs of drugs in combinatie met alcohol gebruikt. Het aantal mensen dat ook alcohol had gedronken was 100. Ongeveer 60% van iedereen die werd gepakt was tussen de 18 en 30 jaar.

Als iemand verschillende soorten middelen heeft gebruikt, dan wordt de kans op een ongeluk flink groter, zo blijkt uit onderzoek. Daarom krijgen die mensen ook hogere straffen van de rechter. Bij een combinatie van drugs wordt vaak een taakstraf opgelegd, anders een hoge boete (850 euro) en een half jaar rijontzegging.

In tegenstelling tot bij alleen alcoholgebruik, mag de politie bij drugsgebruik het rijbewijs niet meteen invorderen. Daarom doet de politie melding bij het CBR, dat het rijbewijs wél mag innemen. Het CBR kan vervolgens psychiatrisch onderzoek gelasten, om te onderzoeken of een bestuurder verslaafd en nog wel rijvaardig is.

Bronnen: nos.nl en nu.nl.

Laatste nieuws