NL EN
DONEER NU!

Stuntverbod leidde tot hamsteren alcoholhoudende dranken

13 juli 2021

De weken voorafgaand aan het ingaan van de Alcoholwet, waarin stunten met de prijzen van alcohol verboden is, is flink meer bier, wijn en sterke drank gehamsterd. Zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI die NU.nl heeft opgevraagd.

In totaal werd in de twee weken voorafgaand aan 1 juli ruim 33% meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. "De horeca was zowel vorig jaar rond die tijd als dit jaar open, met restricties. Het weer was vrijwel hetzelfde", zegt onderzoeker Elke Janssen van IRI. Wel werden in die periode dit jaar de groepswedstrijden van Nederland op het EK gespeeld.

In het hele land werd in de laatste weken van juni meer bier ingeslagen. Vooral in het oosten van het land werd gehamsterd en steeg de verkoop met 76%, laat Janssen weten. De gemiddelde prijs per liter bier op aanbiedingen was € 1,42 tegen € 1,41 euro een jaar eerder.

"Wijn werd bijna 27% meer verkocht", aldus de IRI-analist. Bij sterke drank was het ruim 6,5% meer.

Dat de Alcoholwet wel impact had op de verkoop daarvan, was vooral te zien aan het feit dat in de winkels 13,2% meer whisky, gin en rum werd verkocht, maar online juist 1,5% minder. Supermarkten liepen mogelijk vooruit op de nieuwe regel dat zij online geen sterke drank aan de man mogen brengen.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws