NL EN
DONEER NU!

Alacarte haalt alcohol uit wijn

20 oktober 2021

Dankzij een Spaanse uitvinding is het in de toekomst mogelijk om in een restaurant te bepalen of je glas wijn met 13% of met 5% alcohol geserveerd wordt.

De ‘Alacarte’, zoals het apparaat heet, kan binnen een paar minuten aan iedere fles wijn de alcohol onttrekken, tot ieder gewenst percentage. "Zonder dat de wijn haar essentie verliest", benadrukt Aleix Barandiaran van Alacarte Ventures, een start-up uit Catalonië. "Want smaak komt op de eerste plaats".

De techniek achter het apparaat is simpel maar uniek, volgens Barandiaran. "Vergelijkbaar met die van een nierdialyse in de medische wetenschap. Het apparaat werkt met een systeem van membranen dat de alcohol van de wijn scheidt door deze in gasvorm te filteren en dan in water op te lossen. Afhankelijk van het gewenste alcoholpercentage neemt het hele proces tussen een minuut en een kwartier in beslag."

Alacarte Ventures richt zich voorlopig op de industrie. De horeca is doorgeschoven naar een tweede fase. Eichstetter van LABe: "Restaurants gaan hier zeker gebruik van maken in de toekomst, maar nu lijkt het apparaat zijn tijd te ver vooruit."

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws