NL EN
DONEER NU!

Oproep tot aanscherping en verbreding Nationaal Preventieakkoord

25 juli 2022

Vorige week heeft een deel van de maatschappelijke organisaties die in 2018 het Nationaal Preventieakkoord afspraken, het Manifest Preventie 2022 aangeboden aan VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen. Deze organisaties willen een aanscherping en verbreding van het bestaande Nationaal Preventieakkoord om meer gezondheidswinst te boeken.

Roken, problematisch drinken van alcohol en obesitas (uitgesplitst naar voeding en lichaamsbeweging) zijn belangrijke actiepunten. De manier waarop dit wordt aangepakt varieert, maar aanscherping is nodig door nieuwe kennis over het belang van voldoende beweging en gezonde voeding.

Daarnaast stelt het Manifest Preventie 2022 een nieuw urgent actiepunt voor, namelijk Mentale Gezondheid. Want dat het belangrijk is om fysiek gezond te blijven, weten we allemaal. We zien dat mentale gezondheid onvoldoende aandacht krijgt, terwijl het een steeds grotere bedreiging vormt.

Veel mensen voelen zich angstig, hebben last van depressieve gevoelens of ervaren langdurig stress. Dat moet stoppen, want nu leven al bijna 2 miljoen Nederlanders aan een psychische aandoening. Dit heeft een grote impact. Niet alleen op het leven van de patiënt, maar ook op dat van je naasten.

In het Manifest wordt benadrukt dat preventie alleen maar blijvend succesvol kan zijn als het onderdeel is van een groter, individu-overstijgend en samenhangend geheel, dat zich ver buiten de gezondheidszorg uitstrekt over diverse aangrenzende terreinen van overheidsbeleid. Denk hierbij aan kinderopvang, armoedebeleid, woningbouw en ruimtelijk beleid.

Bron: hersenstichting.nl.

Laatste nieuws