NL EN
DONEER NU!

Staat stak innovatiegeld onder meer in Jopen Bier

22 oktober 2019

De Nederlandse overheid heeft via zijn investeringsvehikel DVI geïnvesteerd in de Haarlemse stadsbrouwerij Jopen en in het lingeriebedrijf van Marlies Dekkers. Stimuleringsgeld dat bestemd is voor innovatieve bedrijven, ging ook naar het televisieproductiebedrijf Tuvalu, hypotheekadviseur Ikbenfrits, maaltijdbedrijf Eetgemak, ticketverkoper Tiqets en in het PR-bureau Kingfisher.

Dat blijkt uit een overzicht dat het Dutch Venture Initiative (DVI) op verzoek van het FD heeft vrijgegeven. Het overheidsinitiatief is in 2013 opgezet als een zogenoemd 'fonds van fondsen' om snelgroeiende innovatieve bedrijven te ondersteunen.

Hoeveel stimuleringsgeld precies in Jopen en andere bedrijven is gestoken, maakt DVI niet bekend. Gemiddeld is tot nu toe €700.000 per bedrijf geïnvesteerd. Het geld is verdeeld via zestien Nederlandse investeringsmaatschappijen, onder meer van Joop van den Ende en VVD-prominent Ben Verwaaijen. Opvallend is dat bierbrouwerij Jopen investeringsgeld van DVI ontving via twee fondsen, beide van Karmijn. Het is een voorrecht dat slechts een enkel bedrijf ten deel valt.

Bron: fd.nl.

Laatste nieuws