NL EN
DONEER NU!

Hersengroei bij jonge apen geremd door zwaar alcoholgebruik

1 april 2019

Onderzoek bij resusapen in de late adolescentie en vroege volwassenheid toont aan dat zwaar alcoholgebruik de snelheid van de hersengroei vertraagt. Dat blijkt uit een studie in het tijdschrift eNeuro, verricht in het Oregon National Primate Research Center.

De onderzoekers gaven 71 apen 22 uur per dag onbeperkt toegang tot alcohol en water. Ze bestudeerden de hersenen van de dieren aan het begin van de studie, na zes maanden en na twaalf maanden. De zware drinkers onder de apen, ze namen het equivalent van vier biertjes per dag, hadden een verminderde hersengroei van 0,25 milliliter per jaar per gram alcohol en per kilo lichaamsgewicht. Uit de studie blijkt ook een afname in het volume van de cerebrale witte stof en de subcorticale thalamus.

Hoofdauteur Tatiana Shnitko, Ph.D., onderzoeks-assistent-professor in de afdeling Neuroscience in het centrum van de primaten, zei eerder dat onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen het vermogen hebben te herstellen, althans gedeeltelijk, na het stoppen van de alcoholinname. Niet duidelijk is of er lange termijn effecten zijn voor wat betreft de mentale vermogens, want we hebben het hier over hersengroeivertraging in de late adolescentie en vroege volwassenheid, een periode dat de hersengroei zo ongeveer stopt. Het volgende onderzoek zal deze vraag proberen te beantwoorden.

Tatiana A. Shnitko, Zheng Liu, Xiaojie Wang, Kathleen A. Grant and Christopher D. Kroenke. Chronic alcohol drinking slows brain development in adolescent and young adult non-human primates. eNeuro 1 April 2019, ENEURO.0044-19.2019; DOI: https://doi.org/10.1523/ENEURO.0044-19.2019

Bronnen: welingelichtekringen en medicalxpress.com.

Laatste nieuws