NL EN
DONEER NU!

Twee drankfilms in première

18 augustus 2021

Komende week gaan twee drankfilms in première. Druk, de Oscarwinnende Deense film over dronkenschap, controleverlies en conformiteit van regisseur Thomas Vinterberg, en de documentaire Bloody Nose, Empty Pockets van de Amerikaanse broers Bill Ross IV en Turner Ross.

Druk, die internationaal is uitgebracht onder de naam Another Round, was in eerste instantie bedacht als een viering van alcohol. Uiteindelijk kwam ook de duistere kant aan bod. Vinterberg: "Mijn film is een onderzoek, geen oordeel of provocatie."

Volgens een theorie van een Noorse psychiater is de mens geboren met een half promille alcohol te weinig in het bloed. Je zou pas optimaal presteren als je dat tekort gedurende de dag blijft aanvullen. Dan ben je relaxter, evenwichtiger en heb je meer lef. In Druk raken vier bevriende, enigszins uitgebluste docenten van middelbare leeftijd in de ban van deze theorie.Ze gaan de uitdaging aan en proberen gedurende de werkdag het alcoholpercentage in hun bloed op een constant niveau te houden.

De film maakte vorig jaar juni al deel uit van de officiële selectie van het festival van Cannes, dat vanwege corona alleen in virtuele vorm plaatsvond, maar bleef lange tijd op de plank liggen, eveneens vanwege corona. Eind 2020 werd Druk als beste film bekroond bij de European Film Awards. Vinterberg was de beste regisseur en won met Tobias Lindholm de prijs voor het beste scenario. Kers op de taart was de Oscar voor beste internationale film eerder dit jaar.

Naast Druk van Vinterberg komt er volgende week nog een film over drank in de bioscoop: de veelbekroonde documentaire Bloody Nose, Empty Pockets, van de broers Ross. De documentaire is gefilmd in de vervallen buurtkroeg Roaring 20s in New Orleans en deels geënsceneerd. De werkelijkheid wordt een handje geholpen.

Er was voor Bloody Nose, Empty Pockets geen script geschreven. Er was alleen het fictieve uitgangspunt dat de kroeg zijn laatste 24 uur beleeft. De bar wordt opgedoekt. De vaste gasten, de kroeggangers van New Orleans, is gevraagd vooral zichzelf te spelen en te vertellen wat hun kijk op het leven is. De sloten aan drank die ze geserveerd krijgen zijn al evenzeer echt. Alle remmen los dus.

Bronnen: parool.nl, nrc.nl, volkskrant.nl en volkskrant.nl.

Laatste nieuws