NL EN
DONEER NU!

Apeldoorn pakt bedrijfsborrels aan

25 maart 2022

Apeldoorn pakt bedrijfsborrels aan La Paloma, een glasbedrijf in Apeldoorn, houdt in een besloten setting regelmatig een vrijdagmiddag- of zaterdagmiddagborrel. Voor zo’n borrel vorig jaar hangt het bedrijf een last onder dwangsom boven het hoofd. De zaak is nu aanhangig bij de Bezwarencommissie van de gemeente, die over enkele weken uitspraak doet.

Uit het bedrijfspand klonk vorig jaar maart volgens toezichthouders harde muziek. Ook waren er discolampen te zien en liepen twee ‘beschonken’ personen het pand uit. Aangezien La Paloma geen slijterij of horecabedrijf is en ook niet over vergunningen beschikt om alcohol te schenken, werd een overtreding geconstateerd op basis van de Alcoholwet. Eigenaar Jerry Kers van La Paloma kreeg een last onder dwangsom van € 2.500 opgelegd. Bij een volgende overtreding dient hij deze dwangsom te betalen.

Een woordvoerder namens de burgemeester lichtte zijn beleid toe bij de Bezwarencommissie: “Een borrel op de werkvloer is in strijd met de Alcoholwet, dat weten een hoop mensen niet.” Herman Bakhuis, de advocaat van La Paloma, wijst erop dat de borrel plaatsvond in een besloten ruimte die niet voor publiek is opengesteld.

Volgens Sandra van Ginneken van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP zijn de twee belangrijkste vragen: 1. Is de (bedrijfs- of winkel)ruimte op dat moment voor het publiek geopend? (antwoord moet zijn "nee") en 2. Is het een besloten bijeenkomst? (antwoord moet zijn "ja").
Criteria voor beslotenheid:
- er is een persoonlijke relatie tussen gastheer en uitgenodigde gasten;
- bijeenkomst is niet bedrijfsmatig/commercieel;
- geen toegangskosten (of verplicht lidmaatschap);
- gratis drank (ook niet indirect via koopbonnen).

La Paloma is niet het eerste bedrijf in Apeldoorn dat op de vingers wordt getikt voor een interne borrel in het bedrijfspand. Waxx Kappers kreeg eveneens een last onder dwangsom opgelegd. En makelaar Sander Hendriksen, die vorig jaar een vrijdagmiddagborrel organiseerde vanwege het afscheid van een stagiaire, kreeg een waarschuwing.

Bronnen: glasinbeeld.nl, ad.nl, destentor.nl, trouw.nl en pzc.nl.
Verder: nporadio1.nl.

Dit is een uitgebreidere versie van een eerder bericht op deze website.

Laatste nieuws