NL EN
DONEER NU!

Trimbos publiceert overzicht van studies naar middelengebruik studenten

30 oktober 2015

Trimbos publiceert overzicht van studies naar middelengebruik studenten Het Trimbos-instituut heeft een rapport uitgebracht waarin een overzicht wordt gegeven van 17 onderzoeken uit de afgelopen tien jaar naar alcohol-, tabaks- en drugsgebruik onder studenten in het MBO, HBO en WO.
De cijfers over alcoholgebruik liggen ver uiteen, maar duidelijk is wel dat de meerderheid van de studenten regelmatig alcohol drinkt. Uit de vergelijking met HBO-ers en WO-ers blijkt bovendien dat MBO-ers minder frequent drinken en minder consumeren.

De gegevens over overmatig alcoholgebruik, uitgedrukt in het aantal alcoholhoudende consumpties per week, verschillen erg. In de landelijke onderzoeken blijkt dat 7 tot 10% van de MBO-ers voldoet aan de kwalificatie ‘overmatige drinker’, terwijl dit met een vergelijkbare definitie, 16 tot 22% was in de GGD-onderzoeken. In één landelijk onderzoek is 8% van de HBO/WO-ers overmatige drinker, in een ander 12%. Uit het CBS-onderzoek blijkt verder dat onder universitaire studenten de meeste overmatige drinkers te vinden zijn (17%).

De definitie van zwaar drinken, het drinken van grote hoeveelheden alcohol per dag, was in de onderzoeken erg divers, zodat er weinig zicht is op de omvang van dit probleem. Bij de Roken Jeugd Monitor gaf 43% aan in de afgelopen maand vijf of meer glazen te hebben gedronken, terwijl dit bij de GGD Brabant Zuidoost en Zuid-Holland Zuid respectievelijk 68 en 77% was. Ten slotte bleken de uitgaanders erg vaak en veel alcohol te drinken. Meer dan 90% van de MBO-ers in deze groep voldeed tijdens het uitgaan aan de kwalificatie van zware drinker

dorsselaer---alcohol-tabaks--en-drugsgebruik-door-studenten.pdfdorsselaer---alcohol-tabaks--en-drugsgebruik-door-studenten.pdf (1,29 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl