NL EN
DONEER NU!

VWS wiste moedwillig documenten over inzet mystery guests

30 oktober 2015

VWS wiste moedwillig documenten over inzet mystery guests Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft interne mails en correspondentie met de gemeente Utrecht over de inzet van mystery guests bij de handhaving van de Drank- en Horecawet moedwillig vernietigd en de ontvangers ervan gevraagd dat ook te doen. Dit blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos, dat beschikt over kopieën van de documenten.

De toenmalig ambtenaar die de documenten moest vernietigen, vermoedt dat het managementteam van zijn directie hiertoe opdracht gaf om te voorkomen dat de indruk zou ontstaan dat het ministerie naar de pijpen van de gemeente Utrecht danst. Dat zei hij in een uitzending van Argos.

Volgens VWS ligt het anders. "Inhoudelijk relevante mails of documenten verwijderen of vernietigen is niet de manier waarop wij willen werken. In dit geval heeft een medewerker onjuist, te stellig of zonder mandaat e-mails verstuurd en opdracht gekregen van zijn leidinggevende om dit te corrigeren. Hiermee is voorkomen dat er informatie met als afzender VWS rondgaat die niet correct is."

Argos zet vraagtekens bij de reactie van het ministerie. Het programma vermoedt dat VWS naar een andere situatie verwijst. Volgens Argos heeft het ministerie het over correspondentie vanuit VWS naar de gemeente Utrecht, terwijl de correspondentie die Argos in handen heeft juist de andere kant op gaat: van de gemeente naar VWS.

De betrokken ex-ambtenaar ontkent dat hij op eigen houtje heeft gehandeld. "Dat kan helemaal niet, maar het is typerend voor de cultuur binnen VWS dat ze dit nu in mijn schoenen proberen te schuiven. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Tweede Kamer de onderste steen boven krijgt."

Inmiddels hebben GroenLinks en D66 een Kamerdebat over deze kwestie aangevraagd. Enkele Utrechtse gemeenteraadsleden (van GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en SP) hebben schriftelijke vragen gesteld aan B&W van die stad.

Bronnen: nrc.nl, binnenlandsbestuur.nl en volkskrant.nl.
En later nogmaals volkskrant.nl.

Beluisteren van programma: hier.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl