NL EN
DONEER NU!

Meer mensen krijgen boete voor rijden onder invloed

1 december 2022

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn meer mensen bekeurd voor rijden onder invloed dan in heel 2021. Dat blijkt uit een analyse van het ANP van recent gepubliceerde politiecijfers.

Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen. Heel vorig jaar waren dat er 31.600. Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur betrapt werd, was ook hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona.

Een mogelijke verklaring voor de toename van het aantal bekeuringen houdt volgens de politie verband met het loslaten van de coronamaatregelen. De politie denkt verder dat mensen afgelopen zomer vaker in eigen land bleven en meer met de auto op pad gingen door problemen met het openbaar vervoer.

Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vindt het lastig om een duidelijke oorzaak te noemen, maar ook hij denkt dat er mogelijk sprake is van een aftercovideffect. "Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat ze die tijd willen inhalen." Op NPO Radio 1 (Spraakmakers) zei Van Dalen verder dat het nog steeds een taboe is om mensen aan te spreken op hun alcoholgedrag. Mensen die niet drinken worden volgens hem soms nog gezien als spelbreker. Hij is voorstander van een eenvoudige gedragsregel: wie nog moet rijden, moet niet drinken.

Beleidsadviseur Sjoerd Houwing van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vindt het jammer dat het alcoholslot in 2015 is afgeschaft. "Dat was een effectief middel tegen zware alcoholovertreders", zei hij in Spraakmakers.

In het NOS-Journaal wordt nog genoemd de afschaffing van de fuikcontroles. Die manier van werken stopte door de social media. Binnen een mum van tijd was de plaats van de fuikcontrole alom bekend en was de fuik niet meer effectief.

Bronnen: nos.nl, nporadio1.nl en npostart.nl.

Laatste nieuws