NL EN
DONEER NU!

GGD Amsterdam: Havo- en vwo-leerlingen onderschatten schade drank en drugs

13 december 2016

GGD Amsterdam: Havo- en vwo-leerlingen onderschatten schade drank en drugs Onderzoek van de GGD Amsterdam wijst uit dat leerlingen van de hoogste klassen van havo en vwo te makkelijk denken over het gebruik genotmiddelen. Veel leerlingen van 16 tot 18 jaar geven aan het gebruik van genotmiddelen niet zo schadelijk te vinden.

De GGD deed onderzoek onder 1076 leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van Amsterdamse havo- en vwo-scholen. "Binnen de groep gebruikers van alcohol en cannabis wordt te makkelijk over de risico's gedacht," zegt Wilco Schildhuis van GGD Amsterdam. "Elk weekend vijf of meer glazen alcohol drinken vindt 20% van de leerlingen maar een beetje schadelijk. En bij elke dag blowen zegt ook maar 11% 'dat vind ik een beetje schadelijk'."

Zes op de tien leerlingen gaf aan in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek alcohol te hebben gedronken. Er was geen verschil in alcoholgebruik tussen jongens en meisjes. Bij alle genotmiddelen blijkt dat leerlingen met een Nederlandse of westerse herkomst ze vaker gebruiken dan leerlingen van niet-westerse herkomst. De GGD Amsterdam kan geen uitspraken doen over een toe- of afname van middelengebruik bij de onderzochte groep, omdat het de eerste keer is dat ze onderzoek doen naar leerlingen uit deze leeftijdscategorie.

Bron: parool.nl.

jeugd_en_genotmiddelen_2016_1.pdfjeugd_en_genotmiddelen_2016_1.pdf (853 kB)

Laatste nieuws