NL EN
DONEER NU!

Minderjarige bestelt sterke drank bij zogenaamde wodka boys

18 november 2016

Minderjarige bestelt sterke drank bij zogenaamde wodka boys Het is voor minderjarigen nog steeds hartstikke makkelijk om aan alcoholhoudende drank te komen. Er geldt dan wel een verbod tot 18 jaar om drank te kopen, maar social media bieden uitkomst. Onderzoek van RTL Nieuws toont aan dat er verschillende illegale verkopers zijn, die via bijvoorbeeld Whatsapp en Instagram drank aan jongeren slijten. Staatssecretaris Martin van Rijn noemt het zorgelijk.

De verkopers hebben anonieme accounts op social media. Minderjarigen kunnen de verkopers opzoeken op bijvoorbeeld Instagram en op die manier drank bestellen. Drankgigant. Drank voor minderjarigen, nix BOVEN de 18, staat er bijvoorbeeld in hun profiel. STAP maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. "Gemeenten moeten hier op inhaken. Die jongeren leveren zonder vergunning. Ze zouden een forse boete moeten krijgen."

De meeste gemeenten hebben niet door dat er illegaal drank wordt verkocht. Zo geven Doetinchem en Arnhem aan dat ze niet op de hoogte waren van deze handeltjes. Een enkele gemeente, zoals Hilversum, heeft de handel wel in het oog. "Dit is onacceptabel. We zijn bezig met onderzoek om de mensen die hierachter zitten op te sporen. We willen het gesprek met hen aangaan", zegt een woordvoerder van de gemeente Hilversum. De GGD in de regio Gooi en Vechtstreek heeft begin van dit schooljaar ouders met een brief gewaarschuwd voor de zogenaamde ‘wodka boys’ die in de regio actief zijn.

Uitzending: rtlnieuws.nl.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws