NL EN
DONEER NU!

Alzheimerconferentie: regelmatig drinken van 4 glazen of meer riskant

19 juli 2012

Op de internationale Alzheimerconferentie in Vancouver (zie nieuwsbericht hieronder) werd ook een onderzoek gepresenteerd naar de relatie tussen regelmatig vier glazen alcohol op één dag drinken en verstandelijke vermogens/geheugen. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 5.000 mensen ouder dan 65. Vooral regelmatig veel drinken (vier of meer glazen alcohol op één dag) en een verandering in alcoholconsumptie (over de jaren meer gaan drinken) bleken risicofactoren.

De deelnemers werden na 8 jaar ingedeeld in verschillende groepen die opliepen van 'minste afname van verstandelijke vermogens en/of geheugen' tot 'meeste afname van verstandelijke vermogens en/of geheugen'. De conclusies:
* Mensen die gemiddeld eens per maand vier of meer glazen op een dag dronken, hadden 62 procent meer kans om in de groep met de grootste afname in verstandelijke vermogens te komen en 27 procent meer kans om in de groep met meeste afname van het geheugen te komen.
* Mensen die gemiddeld tweemaal per maand vier of meer glazen op een dag dronken hadden 147 procent meer kans om in de groep met de grootste afname in verstandelijke vermogens te komen en 149 procent meer kans om in de groep met meeste afname van het geheugen te komen.
De afname van verstandelijke vermogens en/of het geheugen zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van dementie.

Bron: alzheimernederland.nl.

Laatste nieuws