NL EN
DONEER NU!

Hoe kouder klimaat, hoe meer alcohol?

21 september 2018

Hoe kouder klimaat, hoe meer alcohol? Uit de cijfers over alcoholconsumptie in Europa, blijkt dat in het noorden en oosten meer wordt gedronken dan in het zuiden. Al zijn die verschillen minder groot dan gedacht, vooral in Scandinavië.

"Dat komt doordat de overheid in die landen strenge maatregelen heeft genomen om het alcoholgebruik terug te dringen. Als gevolg daarvan is het alcoholgebruik sterk afgenomen: in de eerste helft van de vorige eeuw was het schrikbarend hoog. Nu is het vergelijkbaar met Nederland", zegt Ninette van Hasselt van het Trimbos instituut.

Toch is de alcoholconsumptie in Finland nog steeds fors, net als in Rusland en veel voormalige Oostbloklanden. Finland heeft ook een strenge alcoholwetgeving, maar de Finnen halen illegaal veel wodka uit Rusland.

De rituelen rondom alcohol verschillen sterk in Europa. In de zogenoemde wodka-belt-landen in Oost-Europa en Scandinavië is binge-drinken de norm. In landen waar veel bier wordt gedronken (Engeland, Nederland, Duitsland) is het drinken gekoppeld aan uitgaan en feesten. En waar de wijn op tafel komt, in landen als Frankrijk, Italië en Spanje, vindt dat meestal plaats in gezinsverband tijdens de maaltijden.

"Of deze drinkgewoontes het gevolg zijn van het klimaat is lastig te zeggen", zegt Ninette van Hasselt.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws