NL EN
DONEER NU!

Frits Wester: “Alcoholprobleem erkennen was enorme bevrijding”

13 januari 2020

Frits Wester is weer terug op het Binnenhof nadat hij zich voor zijn alcoholprobleem heeft laten behandelen. "Ik heb geen enkele drang meer om te drinken", zegt hij.

"Met hulp en bemiddeling van RTL ben ik halverwege september naar Zuid-Afrika gegaan om daar in een kliniek aan mijn herstel te werken. Ik heb daar zes weken intern gezeten om me voor mijn alcoholverslaving te laten behandelen. Van het gezellige drinken de afgelopen tijd, werd mijn alcoholgebruik problematisch. Dat is iets wat er langzaam insluipt en wat ik heel lang voor de buitenwereld en ook mijzelf bleef ontkennen. Alcohol werd op een gegeven moment de brandstof waarop ik liep. Je voelt het en je weet het, maar je blijft ook voor jezelf en de buitenwereld ontkennen dat er een probleem is."

"Dan is het drinken niet eens zozeer een probleem, maar dat zijn de langere periodes zonder die brandstof. Dan gaat het fout. Je gaat je heel erg vervelend voelen, los van dat je heel slecht slaapt. En als je al slaapt, word je zwetend wakker na een uurtje." Volgens Wester was dat ook de aanleiding voor het televisieoptreden in september waarna hij zijn werk neerlegde. Toen hij in de uitzending van RTL Nieuws duiding gaf, had het er alle schijn van dat hij te veel had gedronken. Bij Jinek vertelde hij dat hij de avond daarvoor naar een feestje was geweest en op de dag zelf geen slok meer had gedronken. Dát leidde juist tot de problemen volgens Wester.

"Ik drink sinds dat ik naar de kliniek ben gegaan, geen druppel meer. Nadat ik gestopt was met drinken, begon ik me fysiek steeds beter te voelen. Je wordt scherper en alerter. Ik slaap weer goed en ik snurk niet meer. Ik doe gewoon alles hoor. Ik ga gewoon uit eten, naar de kroeg en naar voetbalwedstrijden. Vrienden van mij mogen gewoon alcohol drinken waar ik bij ben. Alleen neem ik nu koffie, thee, cola en watertjes."

Wester peinst niet over een alcoholvrij biertje. "Ik weet dat er 0.0 in zit, maar weten de mensen om me heen dat ook? Mijn nadeel is: je ligt voor een deel onder een vergrootglas. Maar ik heb tegelijk ook 17,5 miljoen politieagenten om me heen die opletten: hé, gaat die Wester niet drinken?"

Bronnen: rtlnieuws.nl en nos.nl.

Laatste nieuws